Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Begeleid rijden (2toDrive)

2toDrive is het nieuwe ‘begeleid rijden’ experiment.

Sta jij te popelen om zelf auto te rijden? Kun jij niet wachten tot je 18 bent? Dat hoeft ook niet! Met 2toDrive kun jij op je 17e al met een auto de weg op.

Met 2toDrive kunnen jonge automobilisten rijervaring opdoen, alvorens ze zich zelfstandig in het verkeer begeven. Onder begeleiding van een coach worden jongeren tot hun 18e verjaardag wegwijs gemaakt in het verkeer.

2toDrive heeft als doel de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten. Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgewezen dat het begeleiden van jonge automobilisten in Nederland, 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

 

Let op: begeleid rijden is alleen toegestaan binnen Nederland!

Theorie-examen

Tot 1 november 2011 moest je minstens 18 jaar zijn voordat je het theorie-examen voor het autorijbewijs B mocht afleggen. Wanneer je meedoet aan 2toDrive kun je jezelf als 16-jarige al opgeven voor het theorie-examen bij het CBR. De exameneisen zijn hetzelfde als voor de huidige theorie-examens. Het theoriecertificaat is 1 ½ jaar geldig.

 

Rijlessen

Waar je normaal gesproken pas als 18-jarige voor de eerste keer in een lesauto plaatsneemt, kan dat nu al vanaf 16,5 jaar. Bij een rijschool naar keuze kun je de eerste praktijklessen gaan volgen.

 

Tussentijdse Toets

De leeftijdsgrens van de Tussentijdse toets is verlaagd naar 16,5 jaar hierdoor kunnen jongeren die aan 2toDrive meedoen ook gebruik maken van deze toets.

 

Praktijkexamen

Ook het praktijkexamen kan je eerder afleggen. Wanneer je 17 jaar bent mag je rijschool een praktijkexamen reserveren bij het CBR. Een vereiste is dat je beschikt over een theoriecertificaat. Ook voor dit examen gelden dezelfde exameneisen als voor het reguliere praktijkexamens. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het rijbewijs en mag je de weg op! Uiteraard, tot je 18e verjaardag, onder begeleiding van een of meerdere door jou uitgekozen coaches. Zij moeten voor afgifte van je rijbewijs een begeleiderpas aanvragen. Wanneer je geen begeleiderpas hebt aangevraagd krijg je geen rijbewijs. Alle antwoorden op vragen over 2toDrive

 

2 to Drive 

 

Begeleiderpas

Een belangrijk onderdeel van 2toDrive is de begeleiderpas. Zonder deze pas mag je niet de weg op! Wanneer je geslaagd bent voor je rijbewijs moet je deze pas, samen met je rijbewijs en coach, altijd bij je hebben als je auto rijdt. Op de begeleiderpas komen de namen van de door jou uitgekozen coaches te staan. Je kunt maximaal vijf personen als coach opgeven en deze komen samen op één begeleiderpas te staan. Tot je 18e mag je alleen autorijden als één van deze coaches naast je in de auto zit.

 

Eisen bestuurder

Nadat je geslaagd bent voor je rijbewijs moet je als bestuurder tot je 18e verjaardag: voldoen aan de gebruikelijke eisen die aan alle automobilisten worden gesteld; minimaal 17 jaar zijn; in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een begeleiderpas; minimaal 1 geregistreerde begeleider/coach hebben; Eisen coach Een door jou uitgekozen coach: moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B); moet minimaal 27 jaar zijn. mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad; mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad; mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad; mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden; moet een geldig rijbewijs kunnen tonen. mag ook een rijinstructeur zijn. Voor rijinstructeurs geldt er geen leeftijds eis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een geldige WRM pas.

 

Algemene opmerking:

Wanneer je voor de 18e verjaardag je rijbewijs gehaald hebt is dit rijbewijs gedurende 7 jaar een beginnersrijbewijs. Iemand die op of na zijn 18e verjaardag voor de eerste keer een rijbewijs haalt heeft gedurende 5 jaar een beginnersrijbewijs.

 

Tijdstraject

Het experiment is gestart in november 2011 en zal maximaal zes jaar duren. Als blijkt dat begeleid rijden een positief effect heeft op de verkeersveiligheid in Nederland, dan kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen. Kijk voor meer informatie op de site van 2toDrive