Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

4x gezakt wat dan?

Het zal je maar gebeuren… je krijgt voor de 4e keer te horen dat je gezakt bent. Helaas komt dit regelmatig voor. Gelukkig heb je nog een kans! Je kunt, nadat je binnen 5 jaar tijd 4 keer gezakt bent, rijexamen doen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR).

 

Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid

Het BNOR biedt je de mogelijkheid een praktijkexamen onder speciale omstandigheden af te leggen. Bij het BNOR kun je alleen praktijkexamen doen, het theorie-examen haal je gewoon via het CBR. Op het moment dat je naar BNOR gaat moet je theoriecertificaat dus nog geldig zijn. Het rijexamen dat je bij het BNOR aflegt is niet eenvoudiger dan het ‘normale’ rijexamen. De eisen liggen namelijk vast in de wet en zijn dus bij elk rijexamen hetzelfde. De examinator bij het BNOR noem je een rijvaardigheidsadviseur. Omdat je je rijschool bij de start van je rijopleiding gemachtigd hebt om alle examens te kunnen reserveren regelt deze de aanvraag bij het BNOR. Hiervoor zijn dezelfde documenten nodig als voor het examen bij het CBR. De belangrijkste verschillen met het ‘gewone’ rijexamen, zijn:

  • Extra tijd. Je krijgt bij het BNOR een kwartier langer de tijd om het examen af te leggen. De rijvaardigheidsadviseur gebruikt de extra tijd om jou op je gemak te stellen tijdens de rit, want natuurlijk ben je zenuwachtig als je voor de 5e keer rijexamen doet!
  • Andere locatie. De toets wordt op een rustigere plaats afgenomen. De locatie is gelegen op een plek waar geen gespannen examensfeer hangt, bijvoorbeeld in een sportcentrum of restaurant.
  • Persoonlijke begeleiding. De rijvaardigheidsadviseur weet als geen ander dat nervositeit een grote invloed kan uitoefenen op rijgedrag. In het voorgesprek probeert de adviseur een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw mogelijkheden. Aan de hand van je vorige examenuitslagen analyseert de adviseur waar je problemen mee hebt. Dit is de reden dat je rijinstructeur aanwezig moet zijn bij het voorgesprek. Hij of zij kan aangeven waar jij moeilijkheden mee hebt tijdens het afleggen van het examen. Zodra je gaat rijden doet de rijvaardigheidsadviseur er alles aan om zo gunstig mogelijke omstandigheden voor jou te creëren. Mochten je zenuwen alsnog de pan uit rijzen, dan mag je de auto even langs de kant van de weg zetten, zodat je even tot bedaren kan komen.

Examenprocedure

Wanneer je aanvraag is ingediend bij het BNOR en examen mag doen, begin je met een voorgesprek. Ook moet je de ogentest doen en een aantal standaard voorbereidings- en controlehandelingen uitvoeren. Je volgt dezelfde procedure als bij het praktijkexamen van het CBR. Tijdens de autorit moet je ook alles zelf doen. Je rijdt een deel van de rit zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Na afloop krijg je te horen of je geslaagd bent. Zak je ook voor dit examen? Dan kun je eventuele volgende rijexamens op dezelfde manier afleggen. Ook krijg je, wanneer je zakt, advies over hoe je jouw rijvaardigheid kunt verbeteren. Bij deze nabespreking is essentieel dat je rijinstructeur aanwezig is. Hij of zij weet dan gelijk welke onderwerpen extra aandacht verdienen tijdens de rijlessen. Ten slotte bespreekt de adviseur met jou het formulier ‘zelfreflectie’. Wanneer er verschillen worden geconstateerd tussen jouw antwoorden op het zelfreflectieformulier en de bevindingen van de adviseur, is het verstandig dat je dit ook met je rijinstructeur bespreekt. Veel kandidaten hebben baat bij deze speciale aanpak.

 

Handig om te weten

Belangrijk is dat je geslaagd bent voor je theorie-examen voordat je meedoet aan het examen bij het BNOR. Dit theorie-examen mag niet langer dan 1,5 jaar geleden behaald zijn. Ook moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien aan de rijvaardigheidsadviseur. Zonder dit document mag je het examen niet afleggen.

 

Kosten

De kosten van een nader onderzoek rijvaardigheid zijn per 1 januari 2013:

Nader onderzoek B €112,00

Nader onderzoek A, A1, A2 Verkeersdeelneming €115,00

Nader onderzoek E bij B €112,00

Toeslag spoedbehandeling praktijkexamen A, B, E bij B €17,00

Toeslag afroep-praktijkexamen A, B, E bij B €17,00

 

De bedragen zijn exclusief de kosten van de rijschool. Download hier de folder.