Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Aanhanger

Wil je met een auto en aanhanger de weg op? Naast rijbewijs B moet je, in sommige gevallen, ook rijbewijs BE hebben. Hiervoor moet je een apart examen bij het CBR afleggen. Wanneer heb je het rijbewijs BE precies nodig?

 

Rijbewijs BE is nodig als je de weg op gaat met:

  • Zware aanhangwagens
  • Boottrailers
  • Caravans

Waarom nieuwe regels?

De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden gesteld. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Nieuwe regels rijbewijs BE

Met het rijbewijs BE mocht u tot 19 januari 2013 een aanhangwagen of oplegger voorttrekken met een gewicht van meer dan 750 kg. Als u op of na 19 januari 2013 uw BE rijbewijs haalt, mag het gewicht van de aanhang­wagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor opleggers of middenasaanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de combinatie zwaarder wegen dan 7000 kg. Bij andere soorten aanhangwagens (dan opleggers of middenasaanhangwagens) is het niet toegestaan gewicht over te dragen. ‘Overdragen’ betekent dat via de trekhaak (of andere gebruikte wijze van koppeling) een deel van het gewicht van de oplegger of middenasaanhangwagen door de personenauto wordt gedragen.

 

Er zijn hierbij 2 eisen:

 

Overschrijdt u met uw voertuig met oplegger of middenasaanhangwagen deze eisen?

Dan moet u in het bezit zijn van een rijbewijs C1E.

 

Rijbewijs B volstaat als:

Er zijn nog enkele regels waar je jezelf zeker aan moet houden tijdens het rijden met een aanhanger:

 

Meer informatie over het rijbewijs BE kun je vinden op de website van het CBR. Daar vind je een uitgebreid schema.