Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Beginnersrijbewijs

Tegenwoordig krijg je, wanneer je slaagt voor je rijexamen, een beginnersrijbewijs. Het klinkt kinderachtig, maar het is noodzakelijk om beginnende bestuurders strenger aan te pakken wanneer zij zich niet aan de verkeersregels houden. Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt namelijk dat bij 20% van alle ernstige ongevallen jongeren betrokken zijn. Het beginnersrijbewijs zorgt ervoor dat, gedurende 5 jaar, bepaalde verkeersovertredingen bij het Openbaar Ministerie (OM) worden geregistreerd. Na deze 5 jaar vervalt de registratie als beginnende bestuurder. Voor iedereen die een eerste afgifte van het rijbewijs haalt voor de 18e verjaardag is deze termijn 7 jaar, ongeacht welke categorie. Met de volgende overtredingen krijg je strafpunten op je beginnersrijbewijs:

  • Overtredingen van de snelheidslimiet: snelheidsovertredingen van meer dan 40 km/h op autosnelwegen of meer dan 30 km/h op andere wegen.
  • Veroorzaken van dodelijke ongevallen of ongevallen met zwaar letsel.
  • Bumperkleven met hoge snelheid.
  • Veroorzaken van gevaarlijke situaties of verkeershinder.
  • Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het onjuist naleven van de verkeersregels.

Wanneer 3 van deze overtredingen geregistreerd staan, neemt de politie je rijbewijs in en geeft dit door aan het CBR. Hierna volgt een rijvaardigheidsonderzoek. Tijdens dit onderzoek gaat het CBR na of je rijvaardig genoeg bent om een auto te besturen. Slaag je niet voor dit onderzoek? Dan wordt je rijbewijs definitief ongeldig verklaard! Voor een nieuw rijbewijs zul je opnieuw examen moeten doen. Bovendien gelden er voor beginnende bestuurders lagere alcoholpercentages bij rijden onder invloed dan voor ervaren bestuurders. Je krijgt geen strafpunt als je wordt betrapt met een te hoog alcoholpercentage: tussen de 0,8 en 1,3 promille. Wel heb je kans dat je, op eigen kosten, de EMA cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) moet volgen.

 

Begeleid rijden vanaf 17 jaar

Een nieuw experiment is het begeleid rijden. Dit experiment maakt het mogelijk dat jij al vanaf je 17e je autorijbewijs kan halen. Totdat je 18 jaar wordt, kun je met je behaalde rijbewijs de weg op onder begeleiding van een coach. Deze coach kies je zelf uit, maar hij of zij moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Voor meer informatie over dit begeleid rijden experiment klik hier.