Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Een grote dag, je bent 16 jaar geworden! Eindelijk mag je op voor je bromfietsrijbewijs. Nu nog een bromfiets en je hoeft nooit meer op de fiets naar school! Natuurlijk moet je hier wel wat voor doen.

 

Behalen van het bromfietsrijbewijs

Voor het behalen van je bromfietsrijbewijs zul je eerst een theorie- en praktijkexamen moeten afleggen. Hierbij geldt, net als bij het personenautorijbewijs B, dat je eerst slaagt voor je theorie-examen voordat je praktijkexamen mag doen. Het theorie-examen mag je alvast halen als je 15,5 jaar bent. Als je slaagt voor zowel theorie als praktijk, krijg je een rijbewijs categorie AM. Ben je 18 jaar of ouder en heb je de beschikking over een Nederlands autorijbewijs categorie B of motorrijbewijs categorie A? Dan heb je geen bromfietsrijbewijs nodig. In deze situatie is de categorie AM voor het bromfietsrijbewijs namelijk automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Dit betekent dat je met een autorijbewijs of motorrijbewijs ook op een bromfiets mag rijden.

 

De motorvoertuigen waarmee je de weg op mag met je bromfietsrijbewijs, zijn de volgende:

  • Bromfiets
  • Snorfiets
  • Bromscooter
  • Brommobiel
  • Spartamet

Het theorie-examen dat je moet afleggen voor je bromfietsrijbewijs is voor al deze motorvoertuigen hetzelfde. Echter, het praktijkexamen is niet voor ieder motorvoertuig hetzelfde! Het examen voor de bromfiets leg je af op een bromfiets. Als je slaagt, mag je op bovengenoemde motorvoertuigen rijden. Voor de brommobiel leg je een apart examen op een brommobiel af. Slaag je voor dit examen, dan mag je alleen maar op een brommobiel rijden.

Kenteken en verzekering voor brommobiel:

Een brommobiel wordt wettelijk gezien als bromfiets. Alle bromfietsen moeten verzekerd zijn en een kenteken hebben. Dat geldt dus ook voor de brommobiel.

 

Gordel of helm brommobiel:

In een brommobiel moet u een gordel gebruiken. Zijn er geen gordels aanwezig en is het een open brommobiel, dan moet u een goedgekeurde helm dragen.

 

Rijbaan en maximumsnelheid brommobiel:

Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad rijden. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag u ook niet rijden. De maximumsnelheid van een brommobiel is 45 kilometer per uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

 

Ga je zonder rijbewijs op één van bovengenoemde motorvoertuigen de weg op, dan riskeer je een boete! Het is logisch dat je dan strafbaar bent. Bovendien loop je de kans dat je verzekeringsmaatschappij eventuele schade, door ongevallen, niet dekt. Haal dus geen onnodige ellende op je hals!

 

Bromfietsrijbewijs in het buitenland

Je kunt niet zomaar met je bromfietsrijbewijs in het buitenland deelnemen aan het verkeer. Let dus op als je met je bromfiets of ander motorvoertuig naar het buitenland gaat. In sommige landen buiten de Europese Unie is het zelfs zo dat je een internationaal rijbewijs, een vertaling van je huidige rijbewijs in meerdere talen, nodig hebt om aan het verkeer deel te kunnen nemen met een motorvoertuig. Over het bromfietsrijbewijs zijn internationaal geen afspraken gemaakt. Bromfietsrijbewijzen van verschillende landen worden onderling niet erkend, daarom heeft het geen zin deze op te nemen in het internationale rijbewijs. Neem contact op met de ambassade van het land waar je naar toe gaat, zodat je de juiste regels weet!

 

Bromfietsrijbewijs vervangt bromfietscertificaat

Het bromfietscertificaat is sinds 1 oktober 2009 komen te vervallen. Vanaf die datum dien je in het bezit te zijn van een bromfietsrijbewijs. Het bromfietscertificaat kon voor 1 oktober 2009 omgewisseld worden voor een rijbewijs. Heb je dit niet gedaan, dan mag je niet meer op een bromfiets, bromscooter, snorfiets, spartamet of brommobiel rijden. Om een bromfietsrijbewijs te bemachtigen moet je opnieuw examen doen bij het CBR.

 

Geen rijbewijs

Heb je geen bromfietsrijbewijs? Dan kun je toch nog met bepaalde motorvoertuigen de weg op, namelijk:

De Canta is hier onder voorbehoud genoemd. De kans bestaat dat een rijbewijs op termijn verplicht wordt voor iedereen die, als niet-gehandicapte, een Canta wil besturen. De Tweede Kamer bespreekt dit. Over een besluit valt nog niets te zeggen.

 

Boete

Voor de brommobiel kun je een apart praktijkexamen in een brommobiel afleggen. Kies en slaag je voor dit examen, dan mag je alleen maar op een brommobiel rijden. Op het rijbewijs staat achter dan bij de categorie AM4. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, ook niet als deze is aangepast voor gebruik door een gehandicapte.