Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Het examen

Je hebt alle rijlessen afgerond, je bent geslaagd voor je theorie-examen en je rijinstructeur acht jou in staat zelfstandig aan het verkeer deel te nemen als automobilist. Het belangrijkste onderdeel van je opleiding is in zicht: het praktijkexamen.

 

Voorbereiding

Voordat je het spannendste deel van je rijexamen gaat afleggen, moet jouw rijschool het praktijkexamen aanvragen. Dit kan alleen wanneer jij jouw rijschool daarvoor toestemming geeft. Dit doe je door een machtiging via DigiD te geven:

  1. Ga naar mijn.cbr.nl.
  2. Voer je DigiD code in. Dit is je persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef deze code nooit aan iemand anders!
  3. Nu kun je de machtiging geven aan je rijschool om het praktijkexamen aan te vragen.
  4. De machtiging blijft geldig totdat je geslaagd bent. Wil je de machtiging eerder intrekken? Lees dan eerst de machtigingsvoorwaarden.

Bijkomend voordeel van deze machtiging is dat je meteen per e-mail de reservering ontvangt zodra jouw rijschool een praktijkexamen voor jou heeft gereserveerd. Ook als het examen onverhoopt verschoven wordt, krijg je dit per mail te horen. Jouw adresgegevens zijn op deze manier automatisch beschikbaar voor de rijschool, deze staan in het reserveringssysteem van het CBR.

Je rijschool regelt dus jouw examenaanvraag. Daarbij houdt je rijschool natuurlijk rekening met dagen waarop jij niet kunt, bijvoorbeeld door vakantie of belangrijke toetsen op school. Meestal overleg je samen met je rijinstructeur welk tijdstip voor jou ideaal is om af te rijden. De aanvraag wordt alleen voltooid als jouw Eigen Verklaring is ingeleverd, een formulier met 10 vragen over je gezondheid. Wanneer je alle vragen met ‘nee’ kan beantwoorden, stuurt jouw rijschool dit formulier digitaal naar het CBR. Zijn er echter één of meerdere vragen die je met ‘ja’ moet beantwoorden? Dan moet je zelf een papieren versie invullen. Daarna stuurt je rijschool deze papieren versie naar het CBR. Bij het CBR beoordelen ze op basis van dit formulier of je geestelijk en lichamelijk geschikt bent om een motorvoertuig te besturen.

 

Nadat je aanvraag is ingediend, reserveert het CBR een examendatum. Het streven is om binnen 7 weken het eerste praktijkexamen voor het personenautorijbewijs te reserveren. Mocht je een herexamen hebben, dan wordt dat examen binnen 5 weken gereserveerd. Deze termijnen zijn afgesproken met de rijschoolbranche en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Examenprocedure

Dan is het zover! De datum van je examen staat vast. Op de dag zelf moet je een aantal documenten meenemen. Noteer dit en zorg dat je niks vergeet! Voor het praktijkexamen van rijbewijs B dien je de volgende documenten mee te nemen:

Het is raadzaam deze toets af te leggen. Van de 100 examenkandidaten slagen er gemiddeld 46 voor het eerste rijexamen. Het slagingspercentage van de kandidaten die een rijopleiding met een tussentijdse toets hebben gedaan, ligt minimaal 25% hoger. Na het overhandigen van deze documenten kan het examen beginnen. Het eerste onderdeel is de ogentest. Voor deze test moet je een kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna moet je de voorbereidings- en controlehandelingen uitvoeren. Zo moet je weten waar de knoppen van de verlichting, richtingaanwijzers en remlichten zitten en hoe deze werken. Als dit in orde is begint je rit van ongeveer 35 minuten langs allerlei verschillende verkeersomstandigheden. De examinator let onder meer op beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Ook moet je zelfstandig naar een bepaalde bestemming rijden. Het gaat er niet om dat je de bestemming bereikt, maar je moet zelfstandig en op een goede manier met het verkeer omgaan. Na afloop krijg je meteen van je examinator te horen of je geslaagd bent. Zo ja, dan worden je gegevens doorgegeven aan de RDW en zij geven jouw gegevens weer door aan de gemeente waar je staat ingeschreven. Jij gaat zelf naar het gemeentehuis en levert 2 pasfoto’s in en laat je legitimatiebewijs zien. Na ongeveer 5 werkdagen kun je het rijbewijs afhalen bij het gemeentehuis.

 

Let op! Alleen bij het gemeentehuis krijg je het rijbewijs, dus niet bij het CBR. Zolang je het rijbewijs nog niet officieel in handen hebt, mag je niet auto rijden!

 

In sommige gevallen overkomt het je echter dat je nog onvoldoende in staat bent om aan het verkeer deel te nemen, dus je zakt. Heel vervelend, maar je examinator noteert de fouten die je gemaakt hebt tijdens je examen op een uitslagformulier. Jouw rijschool ontvangt dit formulier via mail, daarna printen zij voor jou het formulier uit of ze mailen het naar jou.

 

Kosten

De kosten van het examen zijn per rijschool verschillend. Gemiddeld kost het aanvragen, inclusief de kosten die het CBR daarvan in rekening brengt, de Eigen Verklaringskaart en de kosten van het gebruik van de lesauto, samen € 200,- .

 

Autorijles.nl wenst je alvast veel succes met het behalen van je rijbewijs!