Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Motorrijbewijs

Motorrijden... dat vergt rijkunst! Daarom mag je alleen motorrijden als je een motorrijbewijs categorie A op zak hebt. U mag alleen op een motor rijden als u in het bezit bent van een motorrijbewijs, het rijbewijs A. Sinds 19 januari 2013 zijn er 3 soorten motorrijbewijs: A1, A2 en A. Met autorijbewijs B is het niet toegestaan om op een motor aan het verkeer deel te nemen. Je hebt echter wel een voorsprong als je rijbewijs B hebt. Dan mag je namelijk meteen beginnen met de praktijklessen voor het motorrijbewijs.

 

Let op! Je bent verplicht om het theoriecertificaat voor het motorrijbewijs af te leggen, ook al heb je rijbewijs B en/of het militair theoriecertificaat A. Heb je nog geen rijbewijs B of militair theoriecertificaat A? Dan moet je, voordat je start met praktijklessen, je theoriecertificaat A halen. Hiermee kun je beginnen vanaf je 18e jaar. Tijdens de praktijklessen moet je altijd het theoriecertificaat A of, als je daarover beschikt, het rijbewijs B bij je hebben.

Categorieën motorrijbewijs

Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, uw leeftijd en ervaring:

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A? Dan blijven voor u de oude regels van kracht.

 

Gemotoriseerde driewielers: rijbewijs A1 of A

Sinds 19 januari 2013 vallen alle gemotoriseerde driewielers (zoals een trike of driewielige motorscooter) onder rijbewijscategorie A1 of A. Vóór die datum vielen deze voertuigen soms onder categorie B. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet u rijbewijs A1 halen.

Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient u A te halen.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs B? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. U kunt in dat geval dus met uw rijbewijs B gewoon blijven rijden op uw gemotoriseerde driewieler.

 

Examen

Heb je goed geoefend en kun je met de motor overweg, dan volgt het examen. Dit examen is gesplitst in 2 onderdelen: het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming.

Op de website van het CBR kun je meer lezen over deze verschillende examens. Houd er rekening mee dat er op het praktijkexamen kledingeisen gelden zodat je als motorrijder beter beschermd bent. Je bent verplicht om een goedgekeurde helm te dragen, bij voorkeur met vizier. Je moet schoenen of laarzen dragen die je enkels bedekken en handschoenen die je hele hand bedekken. Daarnaast heb je een goede broek en jas nodig. Al je ledematen moeten zo goed mogelijk bedekt zijn.