Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Theorie examen

Het theorie-examen is een belangrijk onderdeel van het rijexamen. Je kunt nu eenmaal geen praktijkexamen doen als je nog niet geslaagd bent voor je theorie. Zodra je 16 jaar bent mag je het theorie-examen afleggen.

Het examen bestaat uit 2 onderdelen:

  • Gevaarherkenning: 25 vragen. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.
  • Verkeersregels en verkeersinzicht: 30 vragen. Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Het theorie-examen bevat verschillende soorten vragen. Je kunt ja/nee vragen krijgen, meerkeuzevragen, vragen waar je een getal moet invullen en open vragen over hoe je zou handelen in bepaalde situaties. Deze vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor te zien krijgt. Daarbij moet je jezelf voorstellen dat jij de bestuurder bent van het voertuig op het scherm.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Je kunt je het beste voorbereiden door theorielessen te volgen bij je rijschool. Daarnaast kun je theorieboeken bestuderen, deze zijn te koop bij uitgevers van verkeersmiddelen, rijscholen en de boekhandel. Ook kun je online je theorie testen of een theorie cd-rom aanschaffen. Op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vind je een overzicht van alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden. Door je goed voor te bereiden op het examen heb je een grotere kans van slagen én, nog veel belangrijker, je wordt een veilige verkeersdeelnemer.

 

Belangrijk om te weten

Zorg dat je op tijd bent voor het examen! Ongeveer een half uur voor aanvang van het examen dien je aanwezig te zijn. Het examen zelf duurt, inclusief de toelichting, ongeveer 45 minuten. Neem een wettelijk toegestaan, geldig legitimatiebewijs mee! Heb je deze niet bij je, dan kun je niet deelnemen en krijg je ook geen geld terug! Als je geslaagd bent heb je een jaar de tijd om je praktijkexamen te behalen, want het theoriecertificaat is een jaar geldig. Ben je gezakt? Dan krijg je een uitslagformulier mee, zodat je precies kunt zien welke onderdelen aandacht verdienen voor de volgende keer.

 

Verlengd theorie examen

Vanaf 6 mei kunnen kandidaten die meer tijd nodig hebben voor het theorie-examen een verlengd examen afleggen. dit geldt voor leerlingen voor de categorieën auto(B), motor(A) en bromfiets(AM). Je rijschool kan dit examen reserveren. Bij dit aangepaste examen krijg je per vraag wat meer tijd om te antwoorden, hierdoor zal het examen ongeveer een kwartier langer duren. De extra antwoordtijd geld alleen niet voor het onderdeel gevaarherkenning voor personenauto's. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden, op de originele 28,55 euro komt nog 10,15 euro bovenop. met het verlengde examen doelt het CBR vooral op leerlingen die bijvoorbeeld dyslectisch zijn of leerlingen die meer leestijd goed kunnen gebruiken.

 

De verbeterde methode

Vanaf 1 januari 2015 heeft het CBR een verbeterde methode ingevoerd voor het theorie examen. Dit examen zal zo gaan; Zorg ervoor dat je ongeveer een kwartiertje voor aanvang aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs en reserveringsnummer mee.

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag te zien en ook de fout beantwoorde vragen.

 

Kosten

De kosten van het theorie-examen zijn per 1 januari 2015:

Terug