Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Trekker rijbewijs

Zonder rijbewijs de weg op? Met een landbouwvoertuig mag het! Voor het besturen van een landbouwvoertuig heb je namelijk geen rijbewijs nodig. Maar…juich niet te vroeg!

Alleen als je ouder bent dan 16 jaar is het toegestaan in een landbouwvoertuig te rijden en pas vanaf je 18e mag dit zonder rijbewijs. Als 16 of 17-jarige ben je verplicht om het zogenaamde ‘trekkerrijbewijs jeugdigen’ in je bezit te hebben. Officieel heet dit rijbewijs: ‘certificaat voor vakbekwaamheid’.

 

Certificaat voor vakbekwaamheid

Dit certificaat is in het leven geroepen, omdat bepaalde personen en beroepen aan wettelijke eisen moeten voldoen. Bijvoorbeeld als je werkt met asbest, vuurwerk of explosieven, is het verplicht dit certificaat in je bezit te hebben. Hiermee toon je aan dat je over de juiste deskundigheid beschikt. Ook voor bepaalde beroepen in de bouw of voor een beroep in onderhoud aan duik- en caissonmateriaal is dit certificaat verplicht.

Dit certificaat is dus ook verplicht voor 16 en 17-jarige die een landbouwvoertuig willen besturen. Om in het bezit te komen van het certificaat moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen. De branche waarin je werkt organiseert de certificering. Werkgevers en werknemers regelen dat samen met opleidingsinstituten, examenbureaus en certificerende instellingen. Het certificaat is een bepaalde tijd geldig, maar onder vastgestelde voorwaarden kun je het laten verlengen. Handig is ook dat getuigschriften behaald in een andere EU-lidstaat, een EVA-land of Zwitserland, worden erkend.

 

De verwachting is dat vanaf Juli 2015 een officieel trekkerrijbewijs wordt ingevoerd. Dan geldt dat iedereen die een tractor wil besturen, moet beschikken over een T rijbewijs.

 

Iemand die een B rijbewijs heeft moet er op toezien, dat hij bij verlenging van zijn rijbewijs deze categorie automatisch erbij krijgt. Hiervoor geldt een overgangsperiode. Valt de verlenging van je rijbewijs buiten deze overgangsperiode dan is het aan te raden, om eerder een nieuw rijbewijs aan te vragen.