Blaak Banner
Onze partners
Blaak Verzekeringen
Tweets

Vernieuwen of verlies rijbewijs

Je rijbewijs is 10 jaar geldig. Na deze 10 jaar verloopt je rijbewijs en mag je er niet meer mee rijden! Sterker nog: het is verboden om met een verlopen rijbewijs te rijden. Dus voordat je rijbewijs verloopt, moet je deze vernieuwen. Hoe doe je dat?

 

Vernieuwen rijbewijs

Dit doe je door bij je gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en een pasfoto. Een vernieuwd rijbewijs is op zijn beurt ook weer 10 jaar geldig. Bezitters van rijbewijzen categorieën C, CE, D en DE moeten bij iedere verlenging van het rijbewijs een medische keuring ondergaan. In enkele gevallen besluit het CBR een rijbewijs met kortere geldigheid af te geven, bijvoorbeeld wanneer iemand 60 jaar of ouder is. Het rijbewijs is dan, vanaf het vernieuwen, geldig totdat de leeftijd van 70 jaar bereikt wordt. Iemand die 65 jaar of ouder is, krijgt een rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar. Vanaf het 70e jaar moet men, om de 5 jaar, een medische keuring ondergaan om het rijbewijs te kunnen behouden. Ook op grond van medische redenen kan het zijn dat het rijbewijs een kortere geldigheid heeft (zie voor meer informatie de pagina: Medische keuring).

Vanaf 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens verhoogd naar 75 jaar.

 

Verlies of diefstal

Is je rijbewijs gestolen of ben je hem verloren? Doe dan aangifte bij de politie. Zij maken een proces-verbaal op. Met dit proces-verbaal, een pasfoto en een geldig identiteitsbewijs kun je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Je mag niet rijden totdat je een nieuw rijbewijs ontvangen hebt! Het vervangende rijbewijs krijgt dezelfde geldigheidsduur als je vermiste of gestolen rijbewijs.